Prui koraci jedne lijepe i hrabre aventure

Leggi la traduzione italiana

Jednog snijeznog dana otisla sam Lucijinoj kući.

Na svacom sastanku cujem nieno ime, natokon je upoznajem postala je dio suih nas. Velika ideja od Langera jestata osnivanje “comiteta podrska isnaga za mir u Jugoslavni”. Tad smo januar 1992.

Trazili smo pomoć žena iz beograda prije nego štoje pošlo do problema eksplozije, Langer odgovara: “ Draga Staza evo nas. Pogeli smo formirat ( za poćetak prvi sastanak ponediljak 27 januar 1992 u kući u Veroni ) jedan “ komitet podrŝka i snaga za mir u Jugosnaviji “.  Ukapirali smo tvoje upozorenje, Staza odgovorit ceno ti sastroljen, em, znam da je urijeme dugo i teško.”

Ovaj komitet nacionalni označava precizno program rada sapoletkom 1992 sais organizacija ( Acli, Mir, Beati dell’ Arci, Obiettori) Organizacije za mir, jer napokon su shvatili da ujedineni na inteligentan nacin nalaze liniju za okupiranje mladih se i vratiti mir.

Sa Lucijom i nasim komitetima smo ujedinjeni: “comitet podrŝka i snaga za mir” stvoren je u pijacoli 21. 05.1992.

Rat u Bosni, milijoni izbjeglica prelaze granice, talijanska urada pokrece hitno pomoć. Ministar Margherita Boniver salje faks u Caritas, Croce Rossa, Sindacati, Enti locali, u Veronu gdje je sjediŝte: tri dana su popisivali broj izbjeglica, da se vidi koliko organizacije mogu primiti izbjeglica.

Stize mi kuĉi faks u 16.15, hvata me panika na pozivu Langera iman samo imena kad su se komitet; ujedinili u Veron. Razgova ram sa pojedinim stanovnicina izelim da se nademo istu većer i razgu varamu o problenimia. U opcini Pijazola su otrazani sui zakazani sastanci zahvaljuci sveĉeniku Gigi Tellatin, zajedno smo razgovarali o hitnoj situacij kako pomoci izbjeglicama.

Pojauljuci se brojni dobrovoljci “ Caritas Pijazola” ukljucujuci i dobrovolijci slobodni stari i novi prijatelji na cesti.Odlucujemo osnovat komitet “ Alto padovano”.

Lijepo je bilo cūti da zajedno možemo raditi na naśem podrucsu.

Trazimo mjesto, krevete, za prihvatanje u svakoj opĉini,” komitet sa solidarnost”.

Jedan odgovor od Brune Trento predsednika opcine Campo San Martino. U roku od 24 sata sve organizacije u sportu, kulturi humanitarne, ŝkole, crkve u roku od tri dana obezbedeno je so kreveta plus 30 dobro osiguranih na podruĉju Campo San Martino. Poslje izbjeglice nisu stigle ijako tragediji nije bilo kraja.

Lucija dane vazan zakljucak:

“ Rad comiteta solidarnost, usmjereniti sa podrucja za stvaranje pobratimj enja izmedu nasih opcina u svim republikama ex Jugoslavije ne samo u Bosni i herzegovini zakljuĉuje se jako efikasan.

Poslije stvaranja Tuzlanskog kantona od strane podruĉja veneta na sjednici od ministara poslje potpisa o dogovoru i koperaciji 22.06.1996 u Vili Beatrice studreno je pobratimljenje izmedu opcine Padova i Gracanica, Cadoneghe i Miricina, S.Giorgio in Bosco i Skahovica, to se prelijepo pobratimljenje i politika za mir, koji želimo nastavit.

Ovo je temeljna, cista, mrabra avantura koja treba da nastavi. Jedna povjest koja nastaje i treba pomoc niko ne treba negirat, i danas se nastavlja treba naŝu pomoć, snagu iz vodica il dana u dan.

Leggi la traduzione italiana
Questa voce è stata pubblicata in Giornalino. Contrassegna il permalink.

Lascia un commento